De Schuyt en de parkiet

 

De parkiet heeft de afgelopen jaren zijn plek veroverd in Amsterdam. En waar we de kenmerkende slager niet meer weg kunnen denken in de Cornelis Schuytstraat, zo is de parkiet onlosmakelijk verbonden met het Vondelpark en de straten eromheen. 

 

Wat op zich bijzonder is, want de kleine en mondige vogeltjes komen eigenlijk uit landen rond de evenaar, zoals Centraal Afrika en India. Nu staat de parkiet symbool voor onze zaak. Hoe zit dat nu precies? Wel, Slagerij De Schuyt en de Amsterdamse parkieten hebben meer met elkaar gemeen dan je in eerste instantie zou denken: beiden hebben hun oorsprong in de vroege jaren zeventig.

 

Laten we beginnen met de ondernemer. Evert Blauwendraat, zoon uit een slagersfamilie. Generaties aan kwaliteit en vakmanschap. Evert is geboren in de jaren zeventig, en al sinds jaar en dag het gezicht van de slagerij op de

Cornelis Schuytstraat. 

 

En dan die parkieten: rond de tijd dat Evert kennismaakte met Amsterdam, deden de parkieten dat met het Vondelpark. Gewoon een keer aan komen vliegen. Dankzij een lieve oude. dame werden ze de winter doorgeholpen, en dat heeft ze volgens Remco Daalder, stadsecoloog van Amsterdam,

25 jaar volgehouden.

 

Toen Evert de mogelijkheid kreeg om de legendarische slagerij deze pittoreske straat in Amsterdam-Zuid over te nemen, ontstond het idee om daar een karakteristiek, persoonlijk en bijzonder beeldmerk aan te geven. 

Die van dat net zo oude diertje uit het park.

De parkiet.